כהורים, המשפחה היא הדבר הכי חשוב לנו. כל מה שאנחנו עושים מסתכם בסופו של דבר ברצון שלנו לדאוג למשפחה שלנו. לכל משפחה יש תקופות יפות ותקופות עם בעיות גדולות או קטנות. ילדים בגילאים שונים יכולים גם לחוות בעיות ומשברים שונים.

במאמר הזה נדבר על הדרכת הורים שנעשית בבית המשפחה. מתי זה מתאים, מהם היתרונות וכיצד לבצע זאת. אנשים שנוטים לעבוד מהבית, לרוב מרכזים את עיקר חייהם בחלל הביתי, ולכן, במקרים רבים נעדיף יועצות שמגיעות עד אלינו.

הדרכת הורים

הדרכת הורים בבית הלכה למעשה

כאשר מדובר בילדים, הטיפול בבעיות שלהם חייב להתייחס ולכלול גם את ההורים. הדרכת הורים פרטנית בבית המשפחה היא הדרך המומלצת לטיפול כזה. למעשה, ההדרכה מתבצעת במקום המגורים, במקום המוכר לכל בני המשפחה. חשוב לציין שלעיתים יהיה פער בין איך שההורים מתארים את התמונה לבין איך שהיא במציאות. יכול להיות למשל שההתנהגות של הילד שונה ממה שמתארים ההורים לטוב ולרע. להורים קשה להיות אובייקטיביים לגבי הילדים שלהם. זוהי תופעה מוכרת והיא לא נובעת מרוע. בכדי שהמטפל יבין טוב יותר את האינטראקציות במשפחה, הוא נדרש להגיע לבית שלהם ולצפות בחייהם כפי שהם מתנהלים ביום יום. היתרונות של השיטה הם רבים:

  • ההורים מקבלים הדרכה וכלים בהם יוכלו להשתמש ואותם יוכלו ליישם בסביבתם הקרובה.
  • אירועים 'אמיתיים' כמו וויכוחים או מריבות יכולים להתרחש בזמן ביקור המטפל. זה נותן לו אפשרות לחוות ולהבין טוב יותר את הדברים במקום לשמוע דיווח ותיאור שלהם לאחר שהתרחשו.
  • ניתן לשאול את חברי המשפחה השונים שאלות ולשמוע את דעתם על ההתרחשות בזמן שזו מתרחשת. הגישה הישירה הזו לחברי המשפחה מאפשרת גם לומר להם דברים חדים או נוקבים בזמן אמת.

תהליך הטיפול

הדרכת הורים היא צורה של טיפול משפחתי שהולך ותופס תאוצה מכיוון שהוא מאד יעיל ובדרך כלל מצליח להביא לשינוי ושיפור בחיי המשפחה. הטיפול מורכב מכמה תהליכים אופייניים. להלן מה שניתן לצפות מטיפול שכזה:

  • קבלת הדרכה להורים לגבי התפקידים השונים במשפחה, סמכות הורית ועוד. ההדרכה מבוססת על משוב מהדברים שעלו בזמן ביקור המטפל בבית המשפחה.
  • ההורים נחשפים לדרכים איתן יוכלו להתמודד בעתיד עם אותם המקרים שנצפו. ההורים יהיו מסוגלים להתמודד עם הסיטואציות גם כאשר המטפל לא נמצא בבית.
  • שינוי של הרגלים 'רעים' אליהם רגילה המשפחה. כל בני המשפחה יקבלו כלים כיצד לצאת ממעגל של התנהגות שאיננה מועיל לפרט או למשפחה כולה.
  • ההורים יקבלו כלים להתמודדות עם סרבניות של ילדים. זהו נושא שכיח בטיפולים כאלו – ילדים שאינם מבצעים את שההורים מורים להם לעשות. במהלך טיפול משפחתי שכזה, תהיה הזדמנות טובה לגעת בדברים ולטפל בהם.
  • החוויה של ההורים בתוך המשפחה ואפילו של אחד עם השני היא דבר מאד חשוב. שני ההורים צריכים להרגיש שהם מכובדים, אהובים וממצים את עצמם. לא את כל הדברים הללו ניתן להשיג בטיפול משפחתי ולעיתים נדרשת התייעצות פסיכולוגית של אחד ההורים. מה שכן ניתן להשיג הוא התייחסות לנקודות אלו וטיפול בהן ככל הניתן ברמה המשפחתית.
  • לעיתים ישנה בעיה של בני זוג שלהם יש ציפיות שונות מהמערכת המשפחתית. זהו גם דבר נפוץ ובדרך כלל הטיפול מאפשר לדברים לצוף אל פני השטח ולהגיע לתאום ציפיות בין בני הזוג.
  • ההורים והילדים מקבלים בטיפול שכזה כלים להתמודדות עם מצבים שעד כה החשיבו כבעייתיים. הכלים יכולים להיות פשוטים מאד וישימים מאד. בין ביקור לביקור נדרשים בני המשפחה לנסות ולהפעיל את אותם כלים ובטיפול הבא נבחנת היעילות שלהם.

 

הורות, זוגיות ומשפחה הם הדברים הכי חשובים שיש לנו כבני אדם. הקמת המשפחה מתחילה בזוגיות כאשר לאט לאט מצטרפים חברי המשפחה הנוספים, הילדים. במהלך הקמת המשפחה, אנחנו לא עוצרים ומגדירים תפקידים, ציפיות, סמכויות ושאיפות. המשפחה פשוט קמה וחיה לה כך. אפילו כאשר כל הכוונות טהורות והדברים נעשים מתוך אהבה ודאגה, רצוי להיעזר בהדרכת הורים פרטנית בבית. הורות, למרות שהיא דבר כל כך גדול ומשמעותי, איננה נלמדת באופן רשמי. יש הרבה ידע בסיסי שמי שלא עובר טיפול כזה יפסיד, וזה חבל.