להיות עצמאיים כרוך בלא מעט יתרונות. אין בוס שצריך להתנהל תחתיו. אין צורך לעבוד מול אותו לקוח לאורך זמן. ניתן לגבות כפי שמוצאים לנכון. ניתן לקחת חופש ברגע שרוצים וכדומה. מצד שני, להיות עצמאי מחסיר לא מעט הטבות ששמורות לשכירים. אין זכויות סוציאליות, אין תמורה עבור ימי מחלה, אין תשלום עבור שעות נוספות וכדומה. לאור כל זאת לא מעט עסקים שבוחרים לעבוד עם עצמאיים מבקשים לבטח את עצמם. מבקשים למנוע מצב שבו עצמאי יגיש דרישה שנוגעת לזכויות סוציאליות. בדיוק בשל כך נועד הסכם פרילנסר. כיצד ההסכם משרת את שני הצדדים ולמה כדאי לשים לב כאשר עומדים לחתום? כל הפרטים בפנים!

בין עצמאי לשכיר – מצא את ההבדלים

שכיר נהנה משורה ארוכה של זכויות. זכאי לשכר מינימום, ימי חופש, שעות נוספות, דמי הבראה, הוצאות רכב, דמי מחלה, פיצויים בגין פיטורים ועוד. מצד שני, בעוד שבין שכיר למקום העבודה מתקיימים יחסי עובד מעביד, בין עצמאי ללקוח המצב שונה לגמרי, אם כי במקרים מסוימים עצמאי יכול לטעון שכן מגיעים לו מגוון זכויות סוציאליות ואילו בית הדין לעבודה עשוי לפסוק לטובתו. בשל מצב רגיש שכזה חשוב לעשות הסכם פרילנסר. ההסכם מגדיר היטב מהם טיב יחסים, מבהיר שלא מתקיימים בין השניים יחסי עובד מעביד. ההסכם משרת בעיקר את המעסיק, אך גם הצד של העצמאי מפיק מכך תועלת, ועל כן לא חותמים לפני שבוחנים היטב את סך הסעיפים.

מה כולל הסכם פרילנסר?

אם תחפשו הסכם פרילנסר, תמצאו נוסח קבוע, אך מראש נחדד שמוטב להתאים אותו בהתאם לשורה של דגשים ואינטרסים אישיים. טרם נעצור לחדד מה חשוב לוודא, נציין מה כולל הנוסח הבסיסי. ובכן הסכם פרילנסר מקבע את ההתקשרות בין שני הצדדים ואת אופי היחסים. כמו כן, נהוג שעצמאי מתחייב לספק שירותים מסוימים, יכול לעבוד מול לקוחות נוספים (נקודה חשובה ביותר) ואינו מפר תנאי סודיות. כמו כן, לעיתים ההסכם דורש מעצמאי לעשות ביטוח אובדן כושר עבודה ואף מוגדרת תקופת התקשרות בין שני הצדדים, כאשר יש להתייחסות לאופי שבו מסיימים את שיתוף הפעולה. מה עוד? כמובן שישנה התייחסות לתמורה כספית, כולל תאריך וסכום מוסכם.

 

 

3 סיבות שנוגעות לעצמאיים

יש לא מעט יתרונות בלהיות עצמאיים, אבל כפי שמתחיל להתבהר, אין ספק שעבור בית עסק כדאי להשקיע בהסכם עבודה פרילנסר. מדובר בהסכם שמונע מעצמאיים לבוא עם דרישות ששוות לא מעט כסף. מדוע אם כן שווה לחתום על ההסכם? להלן 3 סיבות עיקריות:

  1. הגדרה – מדובר בהסכם שמגדיר מה בדיוק מקבלים בתמורה לשירות שמעניקים. באופן שכזה אם לא מקבלים תמורה, יהיה הרבה יותר קל לתבוע ולנצח בתביעה.
  2. שקט – לא מעט עצמאיים מעניקים שירות לאינספור לקוחות חדשים שכלל לא מכירים, כך שההסכם מעניק שקט נפשי.
  3. יישור קו – כיום לא מעט מקומות עבודה נעזרים בשירותים של עצמאיים, ועל כן אם רוצים לזכות בעבודה מסוימת, נדרש ליישר קו עם הדרישות, ולא להערים קשיים מיותרים.

דגשים חשובים

כאשר עומדים לחתום על הסכם פרילנסר יש לשים לב שהוא אכן משרת את האינטרסים שלכם, ועל כן מוטב שעורך דין יעבור על הדברים, ובעת הצורך יסייע לערוך שינויים נחוצים. כך למשל ייתכן שהחוזה יימנע לעבוד אצל המתחרים לאורך תקופה ארוכה, יבקש זכויות יוצרים עבור העבודה שלכם, יתנה את התשלום בתנאים לא הגיוניים וכדומה.

לסיכום,

נציין שכיום יותר ויותר בתי עסק נעזרים בהסכם, ובהחלט יש טעם לשתף פעולה – מדובר באינטרס חשוב גם מהצד שלכם. עם זאת, לא חותמים לפני שעוברים כראוי על סך הסעיפים. בהצלחה!